fbpx

Kriptovaluta adózás 2023

Kriptovaluta adózás 2023

KRIPTOVALUTA ADÓZÁS MAGÁNSZEMÉLYEK ESETÉBEN 2021 JANUÁR 1-TŐL

Bekerült az SZJA törvénybe a 67/C §. ”Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem” pont. A törvény módosítása értelmében a kriptokereskedelem és bányászat önállóan nevesíthető jövedelemtípus lett. Az adó mértéke jelentősen csökkent. A korábbi 30% feletti adófizetés helyett 15% lett az adókulcs a kriptovaluta ügyleteket bonyolító magánszemélyek számára. Csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni 2021. január 1. után megszerzett jövedelmek esetében. A kereskedelem és a bányászat egy kategóriába tartozik.

Fontos, hogy a kedvezményes 15%-os adófizetéssel magyarországi adóügyi illetőség alá tartozó magánszemélyek élhetnek. Külföldön élő, magukat magyarnak tartó magánszemélyekre az adóügyi illetőség szerinti ország szabályai vonatkoznak.


1. A KRIPTOVALUTA ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA

Bevételek

Az ügyleti eredmény megállapítása során bevételként a kriptoeszköznek a kriptoeszköz átruházása, átengedése időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell figyelembe venni. (Tehát nem érdemes azzal trükközni, hogy valaki 30000$-os BTC piaci ár esetében egy barátjának 10000$ ért ad el egy BTC-t. A piaci árral kell számolni ebben az esetben is a jövedelem megállapítás szempontjából.) Szokásos piaci értéknek számít például annak a kriptováltónak a napi árfolyama (pl. BTC napos grafikonon napi gyertya átlaga), amelyen a kriptodat korábban megszerezted.

A kriptovaluta ügyleteket pontosították. Csak akkor kell hozzáadni egy ügyletet az adóalaphoz, ha az nem kriptovaluták között történik. (Fekete doboz elv). Mi számít ilyen ügyletnek?

  • Az ügylet fiat formában zárul. (Ez a pont tulajdonképpen a kriptovalutáink átváltását jelenti más nemzeti fizetési eszközre pl.: EUR, USD, HUF)
  • Termék vagy szolgáltatás ellenértékét térítjük meg kriptopénzzel. (pl.: kriptós bankkártyával vásárolunk interneten vagy kiskereskedelmi üzletben)
  • Elajándékozzuk vagy eladományozzuk kriptopénzünket.
  • Elcseréljük nem kriptoeszközre. (pl.: használt gépjárművet vásárolunk vagy bányászgépeket más magánszemélytől)

Amennyiben például BTC-vel kereskedünk stabil coinnal vagy más kriptovalutával szemben, akkor a nyereség után nem kell adóznunk! Viszont amint FIAT formába átváltjuk (akár egy kriptotőzsdén belül) adófizetési kötelezettségünk keletkezhet. Érdemes ezért stabil coinokkal szemben kereskednünk a tőzsdéken.

Magánszemélyeknek csak a nem kriptovaluták közötti tranzakciókat kell megőrizniük, nyilvántartaniuk az szja bevallás elkészítéséhez. Ez által lényegesen egyszerűsödött a kriptovalutákkal kapcsolatos adminisztráció.

Kiadások

A kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe – ha azt a magánszemély a tárgyévben

  • vásárolta (megszerzésre fordított igazolt kiadás),
  • a kriptoeszköz előállításával (ún. bányászatára) vagy az ahhoz kapcsolódó rendszer működtetésében való közreműködéssel („validálás” és hasonló tevékenységek) kapcsolatban felmerült igazolt kiadás (pl.: névre szóló elektromos áram vagy bányászgép beszerzési számla, adásvételi szerződés),
  • nem kriptoeszköz formájában létező vagyoni érték átruházására, átengedésére tekintettel szerezte –, e  más vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás, de legfeljebb e  más vagyoni értéknek az  átruházása, átengedése időpontjára meghatározott szokásos piaci értéke (pl.: eladod az autódat és kriptovalutával fizetnek érte),
  • tevékenység, szolgáltatás nyújtás ellenértékeként vagy azzal összefüggésben szerezte –, megszerzett kriptoeszköz bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke (pl.: fizetésedet kriptovalutában kapod vagy egyéni vállalkozóként számlát állítasz ki és azt kriptovalutában fizetik ki)

Minden adóévben egymással szembe kell állítani a bevételeket és az igazolt kiadásokat. Ezeket összegezve kapjuk meg az adott év eredményét.

bevétel – kiadások = tárgyévi eredmény

Tárgyévi eredmény lehet jövedelem vagy veszteség. Ezt az összeget kell beleírni a tárgyévi szja bevallás (2021 vagy 2022) 164-es sorába. A jövedelem után 15%-os adót kell fizetnünk. A veszteséget tovább vihetjük következő évekre, hogy csökkentsük más években keletkező jövedelmeinket az adókiegyenlítés szabályai szerint.

EGY PÉLDA A KRIPTOVALUTÁK ADÓZÁSÁRA

Lényeges, hogy pl.: a 2022-es naptári évben realizált bevételekkel szemben a 2022 évben felmerülő költségeket lehet csak elszámolni. Ha valaki 2022 elején vásárolt bitcoint 1 millió forintért. Azt  altoinokra váltotta, kamatoztatta, farmoltatta és év végén ebből realizál/forintra vált 3 millió forintot, akkor az ügyleteinek eredménye 2 millió forint jövedelem lesz. Ennek adója 15%, 300 ezer forint. A 22szja (2253) bevallásban kell a jövedelmet bevallanunk és adót megfizetnünk 2023. május 22-ig.

 

2. KRIPTOVALUTA ADÓZÁS ADÓAMNESZTIÁJA

A jogszabály változás legfontosabb pontja a 2022 évi adóbevallással kapcsolatban az adóamnesztia létrehozása. Lényege, hogy az 5 éven belüli (adóügyi elévülés határideje) bevallásokban nem szerepeltetett adózatlan kriptovaluta ügyletekből származó jövedelmeket a 2022 évi személyi jövedelemadó (szja) bevallásban a kedvezményes 15%-os adókulccsal leadózhatja a magánszemélyEz a 2017 – 2020-ig tartó időszakra vonatkozik. A 2017 előtti időszak jövedelmei adóügyileg elévültek. 2021 évet elkülönítve kell kezelni. Erre az évre vonatkozóan nem érvényesíthető az adóamnesztia.

Miért fontos határidő a 2023. május 22?

Magánszemélyek a 2022 szja bevallásban tudnak élni az adóamnesztia lehetőségével. Ezt a bevallást követően valószínűleg nem lesz újra ilyen kedvező lehetőség a korábbi adózatlan jövedelmek leadózására. Továbbá nagyon fontos, hogy a korábbi fiatról kriptóra történő váltások során keletkezett költségeinket is be lehet vallani a 2022 évi szja bevallásban!

Amennyiben a fekete dobozba betettél fiatot (kriptovalutát vásároltál, bányásztál, stb.) és még mindig benne van a fekete dobozban (2017 – 2020 közötti évek ügyleteinek összesített eredménye veszteség), ezeket mindenképpen érdemes bevallani a 2022 évi szja bevallásban, mert azt szembe állíthatod a később megszerzett jövedelmeiddel szemben!

Továbbá az adóamnesztia kedvez azoknak, akik 2017 előtt vásároltak kriptovalutákat. Ha van olyan kriptovaluta beszerzésével kapcsolatos költséged, amely 2017 előtt keletkezett és ezeket a kriptokat azóta nem adtad el (fekete dobozban van) azt is bevallhatod a 2022 évi bevallásban, mint veszteséget. Ezek a veszteségeink nem évülnek el 5 éven belül, mivel azokat nem realizáltuk.

Az adóamnesztia összesített jövedelmét vagy veszteségét a 2022 évi szja bevallás 164-es sorában kell bevallani hozzáadva összegét a már kiszámolt 2022 évi összesített egyenleghez. Amennyiben 2021-es adóévben is veszteség lett az összesített ügyleteid eredménye és ezt nem vallottad be abban az évben, az adóbevallás helyesbítésével érdemes javítani azt az évet.

 

3. ADÓKIEGYENLÍTÉS

A korábbi években keletkező veszteségek vagy jövedelmek későbbi felhasználását az adókiegyenlítés szabályai írják le. 3 éves időszakban (3 egymást követő adóév) van lehetőség arra, hogy a különböző években bevallott jövedelmet vagy veszteséget egymással szembe állítsuk. Érdemes ezért bevallani, azt is, ha veszteségesen zártuk az évet. 2021 adóév veszteségét tovább lehet vinni és a 2022 vagy akár a 2023-as adóév jövedelmének a csökkentésére fel lehet használni.

2024-re nem vihető át a 2021-es veszteség. Fontos, hogy ha későbbi adóévben keletkezett veszteségünk, azzal is csökkenthető, sőt visszaigényelhető a korábbi években fizetett jövedelmünk adója. Például 2021-ben és 2022-ben is 1 – 1 millió ft jövedelemmel zártuk az évet. Ezek után meg is fizettük az összesen 2*150.000 forint szja-t. 2023-ban veszteségünk keletkezett 1,5 millió ft.

A 2023 évi szja bevallásban felhasználhatjuk a tárgyévi veszteséget a korábbi 2 év esetében és visszaigényelhetjük a 2021 évi teljes befizetett szja-t és a 2022 évi szja felét, összesen 225 000 forintot. Amennyiben nem szeretnénk adót visszaigényelni, a 2023 évi veszteséget érvényesíthetjük a 3 éves szabály alapján 2024 és 2025 adóévi jövedelmünk csökkentésére is. Amennyiben adó visszaigénylést tervezünk, érdemes adózási szakemberrel egyeztetni a bevallás elkészítése során, mert valószínűleg az adóhatóság ellenőrizni fog minden érintett szja bevallást.

Az adókiegyenlítés levezetését az szja bevallás 202 – 208-as soraiban lehet rögzíteni. Ezekben a sorokban nem az adóalapot kell feltüntetni a 164-es sorral ellentétben, hanem minden adóévre a 15%-os jövedelem adóját vagy veszteség adóját kell beírnunk. Fontos, hogy ha a 164-es sorba összeget írunk, ne felejtsük el, hogy annak 15%-át a 202 – 208-as sorban is érdemes feltüntetnünk, hogy élni tudjuk az adókiegyenlítés lehetőségével.

 

4. KIS TÉTELEK ADÓKEDVEZMÉNYE KRIPTOVALUTA ADÓZÁS SORÁN

Ha egy ügyletből származó bevétel nem haladja meg a bruttó minimálbér 10%-át (2022-ben ez 20 000 forint) akkor azt az ügyletet nem kell leadózni. Ennek feltétele, hogy 1 napon 1 ilyen ügyletünk lehet. Továbbá, hogy éves szinten ezeknek az ügyleteknek az összege ne haladja meg a minimálbér összegét. 2022-ben ez 200 000 forint. A kedvezmény lényegében a mindenkori éves minimálbér összegéig adómentességet biztosít a kriptokat használók számára.

Ezt az adókedvezményt tapasztalataink szerint a leginkább kriptós bankkártya használatával lehet legkönnyebben alkalmazni (kripto.com, binance, coinbase, nexo kártyákkal). Amelyik napon a kriptóddal vásárolsz bankkártyával, azon a napon kell azt nyilvántartanod az adminisztrációdban. Érdemes ilyen esetben a fizetési szolgáltatónál elérhető historyt letölteni és elmenteni, bizonylatként megőrizni.

 

5. NYILVÁNTARTÁSOK KEZELÉSE

Gyakran érkezik kérdés felénk, hogy mit kell elküldeni az adóbevallás elkészítése során a NAV részére?

A kriptoügyleteink bevallása során kizárólag a 164 és 202-208-as sorokkal kell kiegészítenünk az szja bevallásunkat. A veszteségeink és jövedelmeinket tartalmazó nyilvántartást nem kell mellékelnünk az adóbevallás beküldésekkor. A nyilvántartásokat az elévülési időig kell megőriznünk. Erre azért van szükség, mert ha az adóhatóság vizsgálná a bevallásunkat, a nyilvántartásainkkal tudjuk igazolni az általunk számolt egyenleget.

Fontos, hogy minden bizonylatot, amely alátámasztja a bevallásunkat mentsünk el és őrizzünk meg. Ilyen lehet minden névre szóló számla, adásvételi szerződés, trade history, bármilyen hiteles bizonylat, amely igazolja kriptovalutáink megszerzését vagy eladását. A tárgyévi eredményünk levezetését legegyszerűbben excelben tudjuk számon tartani. Ezt a dokumentálást HUF-ban kell megtennünk. A deviza (jellemzően USD vagy EUR) forintban történő átváltására aznapi MNB közép árfolyamot használjunk.

Szja bevallásunk tervezetét kiegészíthetjük az e-szja felületen ügyfélkapus belépést követően, vagy ÁNYK formátumban a 2253-as nyomtatványt kitöltve küldhetjük be a NAV számára kriptovalutás ügyleteink eredményeit. Az adóbevallás határideje 2023. május 22 és eddig kell megfizetni a jövedelem utáni adót is.

Amennyiben elfogadtad az e-szja felületen a bevallásodat vagy beküldted már az ÁNYK-t használva, azonban nem megfelelően lettek kitöltve a kriptovalutás ügyleteid eredményei, ez ne jelentsen problémát számodra. Gond nélkül lehet helyesbítéssel vagy önellenőrzéssel javítani a 2021 vagy a 2022 évi szja bevallást elévülési időn belül (5 év).

A fent leírtak alapján bízunk benne, hogy jelentős segítséget tudunk nyújtani az szja bevallás elkészítésében. Amennyiben az adóbevallás technikai kitöltésben vagy más részlettel kapcsolatban kérdésed adódna, keressen bennünket bizalommal.

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Arrow-up