fbpx

Kriptovaluta adózás 2023

Kriptovaluta adózás 2023

KRIPTOVALUTA ADÓZÁS MAGÁNSZEMÉLYEK ESETÉBEN 2021 JANUÁR 1-TŐL

Bekerült az SZJA törvénybe a 67/C §. ”Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem” pont. A törvény módosítása értelmében a kriptokereskedelem és bányászat önállóan nevesíthető jövedelemtípus lett. Az adó mértéke jelentősen csökkent. A korábbi 30% feletti adófizetés helyett 15% lett az adókulcs a kriptovaluta ügyleteket bonyolító magánszemélyek számára. Csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni 2021. január 1. után megszerzett jövedelmek esetében. A kereskedelem és a bányászat egy kategóriába tartozik.

Fontos, hogy a kedvezményes 15%-os adófizetéssel magyarországi adóügyi illetőség alá tartozó magánszemélyek élhetnek. Külföldön élő, magukat magyarnak tartó magánszemélyekre az adóügyi illetőség szerinti ország szabályai vonatkoznak.


1. A KRIPTOVALUTA ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA

Bevételek

Az ügyleti eredmény megállapítása során bevételként a kriptoeszköznek a kriptoeszköz átruházása, átengedése időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell figyelembe venni. (Tehát nem érdemes azzal trükközni, hogy valaki 30000$-os BTC piaci ár esetében egy barátjának 10000$ ért ad el egy BTC-t. A piaci árral kell számolni ebben az esetben is a jövedelem megállapítás szempontjából.) Szokásos piaci értéknek számít például annak a kriptováltónak a napi árfolyama (pl. BTC napos grafikonon napi gyertya átlaga), amelyen a kriptodat korábban megszerezted.

A kriptovaluta ügyleteket pontosították. Csak akkor kell hozzáadni egy ügyletet az adóalaphoz, ha az nem kriptovaluták között történik. (Fekete doboz elv). Mi számít ilyen ügyletnek?

  • Az ügylet fiat formában zárul. (Ez a pont tulajdonképpen a kriptovalutáink átváltását jelenti más nemzeti fizetési eszközre pl.: EUR, USD, HUF)
  • Termék vagy szolgáltatás ellenértékét térítjük meg kriptopénzzel. (pl.: kriptós bankkártyával vásárolunk interneten vagy kiskereskedelmi üzletben)
  • Elajándékozzuk vagy eladományozzuk kriptopénzünket.
  • Elcseréljük nem kriptoeszközre. (pl.: használt gépjárművet vásárolunk vagy bányászgépeket más magánszemélytől)

Amennyiben például BTC-vel kereskedünk stabil coinnal vagy más kriptovalutával szemben, akkor a nyereség után nem kell adóznunk! Viszont amint FIAT formába átváltjuk (akár egy kriptotőzsdén belül) adófizetési kötelezettségünk keletkezhet. Érdemes ezért stabil coinokkal szemben kereskednünk a tőzsdéken.

Magánszemélyeknek csak a nem kriptovaluták közötti tranzakciókat kell megőrizniük, nyilvántartaniuk az szja bevallás elkészítéséhez. Ez által lényegesen egyszerűsödött a kriptovalutákkal kapcsolatos adminisztráció.

Kiadások

A kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe – ha azt a magánszemély a tárgyévben

  • vásárolta (megszerzésre fordított igazolt kiadás),
  • a kriptoeszköz előállításával (ún. bányászatára) vagy az ahhoz kapcsolódó rendszer működtetésében való közreműködéssel („validálás” és hasonló tevékenységek) kapcsolatban felmerült igazolt kiadás (pl.: névre szóló elektromos áram vagy bányászgép beszerzési számla, adásvételi szerződés),
  • nem kriptoeszköz formájában létező vagyoni érték átruházására, átengedésére tekintettel szerezte –, e  más vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás, de legfeljebb e  más vagyoni értéknek az  átruházása, átengedése időpontjára meghatározott szokásos piaci értéke (pl.: eladod az autódat és kriptovalutával fizetnek érte),
  • tevékenység, szolgáltatás nyújtás ellenértékeként vagy azzal összefüggésben szerezte –, megszerzett kriptoeszköz bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke (pl.: fizetésedet kriptovalutában kapod vagy egyéni vállalkozóként számlát állítasz ki és azt kriptovalutában fizetik ki)

Minden adóévben egymással szembe kell állítani a bevételeket és az igazolt kiadásokat. Ezeket összegezve kapjuk meg az adott év eredményét.

bevétel – kiadások = tárgyévi eredmény

Tárgyévi eredmény lehet jövedelem vagy veszteség. Ezt az összeget kell beleírni a tárgyévi szja bevallás (2021 vagy 2022) 164-es sorába. A jövedelem után 15%-os adót kell fizetnünk. A veszteséget tovább vihetjük következő évekre, hogy csökkentsük más években keletkező jövedelmeinket az adókiegyenlítés szabályai szerint.

EGY PÉLDA A KRIPTOVALUTÁK ADÓZÁSÁRA

Lényeges, hogy pl.: a 2022-es naptári évben realizált bevételekkel szemben a 2022 évben felmerülő költségeket lehet csak elszámolni. Ha valaki 2022 elején vásárolt bitcoint 1 millió forintért. Azt  altoinokra váltotta, kamatoztatta, farmoltatta és év végén ebből realizál/forintra vált 3 millió forintot, akkor az ügyleteinek eredménye 2 millió forint jövedelem lesz. Ennek adója 15%, 300 ezer forint. A 22szja (2253) bevallásban kell a jövedelmet bevallanunk és adót megfizetnünk 2023. május 22-ig.

 

2. KRIPTOVALUTA ADÓZÁS ADÓAMNESZTIÁJA

A jogszabály változás legfontosabb pontja a 2022 évi adóbevallással kapcsolatban az adóamnesztia létrehozása. Lényege, hogy az 5 éven belüli (adóügyi elévülés határideje) bevallásokban nem szerepeltetett adózatlan kriptovaluta ügyletekből származó jövedelmeket a 2022 évi személyi jövedelemadó (szja) bevallásban a kedvezményes 15%-os adókulccsal leadózhatja a magánszemélyEz a 2017 – 2020-ig tartó időszakra vonatkozik. A 2017 előtti időszak jövedelmei adóügyileg elévültek. 2021 évet elkülönítve kell kezelni. Erre az évre vonatkozóan nem érvényesíthető az adóamnesztia.

Miért fontos határidő a 2023. május 22?

Magánszemélyek a 2022 szja bevallásban tudnak élni az adóamnesztia lehetőségével. Ezt a bevallást követően valószínűleg nem lesz újra ilyen kedvező lehetőség a korábbi adózatlan jövedelmek leadózására. Továbbá nagyon fontos, hogy a korábbi fiatról kriptóra történő váltások során keletkezett költségeinket is be lehet vallani a 2022 évi szja bevallásban!

Amennyiben a fekete dobozba betettél fiatot (kriptovalutát vásároltál, bányásztál, stb.) és még mindig benne van a fekete dobozban (2017 – 2020 közötti évek ügyleteinek összesített eredménye veszteség), ezeket mindenképpen érdemes bevallani a 2022 évi szja bevallásban, mert azt szembe állíthatod a később megszerzett jövedelmeiddel szemben!

Továbbá az adóamnesztia kedvez azoknak, akik 2017 előtt vásároltak kriptovalutákat. Ha van olyan kriptovaluta beszerzésével kapcsolatos költséged, amely 2017 előtt keletkezett és ezeket a kriptokat azóta nem adtad el (fekete dobozban van) azt is bevallhatod a 2022 évi bevallásban, mint veszteséget. Ezek a veszteségeink nem évülnek el 5 éven belül, mivel azokat nem realizáltuk.

Az adóamnesztia összesített jövedelmét vagy veszteségét a 2022 évi szja bevallás 164-es sorában kell bevallani hozzáadva összegét a már kiszámolt 2022 évi összesített egyenleghez. Amennyiben 2021-es adóévben is veszteség lett az összesített ügyleteid eredménye és ezt nem vallottad be abban az évben, az adóbevallás helyesbítésével érdemes javítani azt az évet.

 

3. ADÓKIEGYENLÍTÉS

A korábbi években keletkező veszteségek vagy jövedelmek későbbi felhasználását az adókiegyenlítés szabályai írják le. 3 éves időszakban (3 egymást követő adóév) van lehetőség arra, hogy a különböző években bevallott jövedelmet vagy veszteséget egymással szembe állítsuk. Érdemes ezért bevallani, azt is, ha veszteségesen zártuk az évet. 2021 adóév veszteségét tovább lehet vinni és a 2022 vagy akár a 2023-as adóév jövedelmének a csökkentésére fel lehet használni.

2024-re nem vihető át a 2021-es veszteség. Fontos, hogy ha későbbi adóévben keletkezett veszteségünk, azzal is csökkenthető, sőt visszaigényelhető a korábbi években fizetett jövedelmünk adója. Például 2021-ben és 2022-ben is 1 – 1 millió ft jövedelemmel zártuk az évet. Ezek után meg is fizettük az összesen 2*150.000 forint szja-t. 2023-ban veszteségünk keletkezett 1,5 millió ft.

A 2023 évi szja bevallásban felhasználhatjuk a tárgyévi veszteséget a korábbi 2 év esetében és visszaigényelhetjük a 2021 évi teljes befizetett szja-t és a 2022 évi szja felét, összesen 225 000 forintot. Amennyiben nem szeretnénk adót visszaigényelni, a 2023 évi veszteséget érvényesíthetjük a 3 éves szabály alapján 2024 és 2025 adóévi jövedelmünk csökkentésére is. Amennyiben adó visszaigénylést tervezünk, érdemes adózási szakemberrel egyeztetni a bevallás elkészítése során, mert valószínűleg az adóhatóság ellenőrizni fog minden érintett szja bevallást.

Az adókiegyenlítés levezetését az szja bevallás 202 – 208-as soraiban lehet rögzíteni. Ezekben a sorokban nem az adóalapot kell feltüntetni a 164-es sorral ellentétben, hanem minden adóévre a 15%-os jövedelem adóját vagy veszteség adóját kell beírnunk. Fontos, hogy ha a 164-es sorba összeget írunk, ne felejtsük el, hogy annak 15%-át a 202 – 208-as sorban is érdemes feltüntetnünk, hogy élni tudjuk az adókiegyenlítés lehetőségével.

 

4. KIS TÉTELEK ADÓKEDVEZMÉNYE KRIPTOVALUTA ADÓZÁS SORÁN

Ha egy ügyletből származó bevétel nem haladja meg a bruttó minimálbér 10%-át (2022-ben ez 20 000 forint) akkor azt az ügyletet nem kell leadózni. Ennek feltétele, hogy 1 napon 1 ilyen ügyletünk lehet. Továbbá, hogy éves szinten ezeknek az ügyleteknek az összege ne haladja meg a minimálbér összegét. 2022-ben ez 200 000 forint. A kedvezmény lényegében a mindenkori éves minimálbér összegéig adómentességet biztosít a kriptokat használók számára.

Ezt az adókedvezményt tapasztalataink szerint a leginkább kriptós bankkártya használatával lehet legkönnyebben alkalmazni (kripto.com, binance, coinbase, nexo kártyákkal). Amelyik napon a kriptóddal vásárolsz bankkártyával, azon a napon kell azt nyilvántartanod az adminisztrációdban. Érdemes ilyen esetben a fizetési szolgáltatónál elérhető historyt letölteni és elmenteni, bizonylatként megőrizni.

 

5. NYILVÁNTARTÁSOK KEZELÉSE

Gyakran érkezik kérdés felénk, hogy mit kell elküldeni az adóbevallás elkészítése során a NAV részére?

A kriptoügyleteink bevallása során kizárólag a 164 és 202-208-as sorokkal kell kiegészítenünk az szja bevallásunkat. A veszteségeink és jövedelmeinket tartalmazó nyilvántartást nem kell mellékelnünk az adóbevallás beküldésekkor. A nyilvántartásokat az elévülési időig kell megőriznünk. Erre azért van szükség, mert ha az adóhatóság vizsgálná a bevallásunkat, a nyilvántartásainkkal tudjuk igazolni az általunk számolt egyenleget.

Fontos, hogy minden bizonylatot, amely alátámasztja a bevallásunkat mentsünk el és őrizzünk meg. Ilyen lehet minden névre szóló számla, adásvételi szerződés, trade history, bármilyen hiteles bizonylat, amely igazolja kriptovalutáink megszerzését vagy eladását. A tárgyévi eredményünk levezetését legegyszerűbben excelben tudjuk számon tartani. Ezt a dokumentálást HUF-ban kell megtennünk. A deviza (jellemzően USD vagy EUR) forintban történő átváltására aznapi MNB közép árfolyamot használjunk.

Szja bevallásunk tervezetét kiegészíthetjük az e-szja felületen ügyfélkapus belépést követően, vagy ÁNYK formátumban a 2253-as nyomtatványt kitöltve küldhetjük be a NAV számára kriptovalutás ügyleteink eredményeit. Az adóbevallás határideje 2023. május 22 és eddig kell megfizetni a jövedelem utáni adót is.

Amennyiben elfogadtad az e-szja felületen a bevallásodat vagy beküldted már az ÁNYK-t használva, azonban nem megfelelően lettek kitöltve a kriptovalutás ügyleteid eredményei, ez ne jelentsen problémát számodra. Gond nélkül lehet helyesbítéssel vagy önellenőrzéssel javítani a 2021 vagy a 2022 évi szja bevallást elévülési időn belül (5 év).

A fent leírtak alapján bízunk benne, hogy jelentős segítséget tudunk nyújtani az szja bevallás elkészítésében. Amennyiben az adóbevallás technikai kitöltésben vagy más részlettel kapcsolatban kérdésed adódna, keressen bennünket bizalommal.

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Arrow-up