fbpx

Kiszámlázható az éves KATA bevétel augusztusban?

Kiszámlázható az éves KATA bevétel augusztusban?

Kiszámlázható előre Katás vállalkozóként 2022 augusztusban az év hátralévő időszakára vonatkozó bevétel?

A válasz röviden: IGEN!

Amire figyelni kell:

  • Legkésőbb 2022 augusztus 31. legyen a keltezés és a teljesítés dátuma is a kiállított számlán (nem baj, ha később fizetik ki a számlát).
  • A fennálló szóbeli vagy írásbeli szerződést módosítani kell. Bele kell írni, hogy lehetősége legyen a Katás vállalkozónak előre leszámlázni a vállalkozási díjat. Az előre számlázás jellegzetessége, hogy a munkát később végzi el a vállalkozó (jövőbeni teljesítés). Ezért kerülni kellene a vállalkozás megszűnését, szünetelését 2022.09.01-től, mert akkor hogyan végzi el a munkát? Ha a munka teljesítése megtörtént augusztusig, akkor meg lehet szüntetni a vállalkozást.
  • A 12 millió forintos alanyi áfa mentes keret 2022 évre szól! Ha ezt túlléped, adott évben + 2 évig áfás vállalkozó leszel. Ne számlázzunk ki 12 millió forintot augusztus végéig, ha szeptembertől decemberig is tervezünk számlázni. Év közben indítottad az alanyi áfa mentes vállalkozásodat? Ebben az esetben arányosítani kell az áfa mentes keretet. pl. egy február 1-jén indult vállalkozásnak 12 millió forint osztva 365 szorozva 334 (január 31 napja esik ki) 10.980.822 Ft az AAM kerete. A lényeg, hogy 2022 teljes évre ha áfa mentes szeretnél maradni, akkor ne számlázz többet 12 millió forintnál. (kivétel ez alól a külföldi cégnek számlázott összeg.)
  • Ha január 1 től vagy alanyi áfa mentes vállalkozó és megszűnik a vállalkozásod akkor is 12 millió forint az áfa mentes kereted. (csak az induláskor “kieső” hónapokat vonjuk le)
  • Amennyiben egy adószám irányába számláz a kisadózó előre, abban az esetben is él a teljes 2022 évre vonatkozó 3 millió forintos szabály. Ez felett külön adót kell fizetni.
  • Javasolható, hogy a felek ne növeljék meg a fizetési határidőt, az a számla kiállításához képest továbbra is X nap legyen. (pl. szokásos 8 nap)
  • Ha átalányadózást választja a Katás 2022.09.01 után, akkor 8 millió forintot számlázhat ki szeptembertől decemberig (40% és 80%.os költséghányad esetén). Ha ezt meghaladja, kiesik az átalányadóból a vállalkozó.
  • A katás bevételbe nem, de az alanyi áfa mentes keretbe az ingatlan bérbeadás bevétele beleszámít.
  • Ne állítsunk ki előleg számlát, mert az ügyletet később végszámlával kellene zárni.
Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Arrow-up