fbpx

Kriptovaluta adózás magánszemélyek esetében 2021 január 1-től

Kriptovaluta adózás magánszemélyek esetében 2021 január 1-től

Kriptovaluta adózás magánszemélyek esetében 2021. január 1-től.

Előző cikkünkben (https://cryptofalka.hu/arfolyam-elemzes/bitcoin-kriptovaluta-adozas-2021/) részletesen leírtuk mit kell tudni a kriptovalutákkal kapcsolatos adózásról. Ez a cikk kifejezetten a magánszemélyeknek szól mivel a cégek, egyéni vállalkozások kriptovaluta tevékenységeinek adózása nem változik meg.

Az a bizonyos 67/C §. ”Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem”

Az 1995. évi CXVII. számú, a személyi jövedelemadóról szóló törvény új módosítása értelmében a kriptokereskedelem és bányászat önállóan nevesíthető jövedelemtípus lett. Az adó mértéke jelentősen csökkent. A korábbi 30% feletti adófizetés helyett 15% lett az adókulcs a kriptovaluta ügyleteket bonyolító magánszemélyek számára. Csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni 2021. január 1 után megszerzett jövedelmek esetében. A kereskedelem és a bányászat egy kategóriába fog tartozni. Eredetileg a jogszabályváltozás javaslatában még 2022.01.01 hatálybalépés szerepelt, azonban a jogalkotók a végleges változatban 2021.01.01-re módosították azt!

A kriptovaluta ügyleteket pontosították. Az új szabály értelmében csak akkor kell hozzáadni egy ügyletet az adóalaphoz, ha az FIAT (EUR, USD, HUF) formában zárul (Fekete doboz elv). Tehát ha BTC-vel kereskedünk stabil coinnal vagy más kriptovalutával szemben, akkor a nyereség után nem kell adóznunk! Viszont amint FIAT formába átváltjuk (kiutalástól függetlenül) adófizetési kötelezettségünk keletkezhet. Magánszemélyeknek csak a FIAT váltással kapcsolatos tranzakciókat kell megőrizniük, nyilvántartaniuk az szja bevallás elkészítéséhez. Ez által lényegesen egyszerűsödik a kriptovalutákkal kapcsolatos adminisztráció.

Adóamnesztia

A jogszabály változás fontos pontja, hogy az 5 éven belül bevallásokban nem szerepletetett (adózatlan) kriptovaluta ügyletekből származó jövedelmeket 2021-es szja bevallásban (határideje: 2022. május) a kedvezményes 15%-os kulccsal leadózhatja a magánszemély. Ez az időszak 2017 – 2021-re vonatkozik.

Ügyletek elszámolása

 Az ügyleti eredmény megállapítása során bevételként a kriptoeszköznek a kriptoeszköz átruházása, átengedése időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell figyelembe venni.

A kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe – ha azt a magánszemély a tárgyévben

  1. a) vásárolta –, a megszerzésre fordított igazolt kiadás,
  2. b) a kriptoeszköz előállítására (ún. bányászatára) vagy az  ahhoz kapcsolódó rendszer működtetésében való közreműködésre („validálás” és hasonló tevékenységek) tekintettel szerezte –, a  megszerzés alapjául szolgáló tevékenység érdekében felmerült, igazolt kiadás,
  3. c) nem kriptoeszköz formájában létező vagyoni érték átruházására, átengedésére tekintettel szerezte –, e  más vagyoni érték megszerzésére fordított igazolt kiadás, de legfeljebb e  más vagyoni értéknek az  átruházása, átengedése időpontjára meghatározott szokásos piaci értéke,
  4. d) tevékenység, szolgáltatás nyújtás ellenértékeként vagy azzal összefüggésben szerezte –, megszerzett kriptoeszköz bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke

Lényeges, hogy pl.: a 2021-es naptári évben realizált bevételekkel szemben a 2021 évben felmerülő költségeket lehet csak elszámolni. Ha valaki 2021 elején vásárolt bitcoint 1 millió forintért. Azt altoinokra váltotta, kamatoztatta, farmoltatta és év végén ebből realizál/forintra vált 3 millió forintot, akkor az ügyleteinek eredménye 2 millió forint nyereség lesz. Ennek adója 15%, 300 ezer forint.

A korábbi években keletkező veszteségek felhasználását az adókiegyenlítés szabályai írják le. 3 éves időszakban van lehetőség arra, hogy évek között szembe állítsuk a veszteségeket a nyereségekkel. Érdemes ezért bevallani, azt is ha veszteségesen zártuk az évet. 2021 adóév veszteségeit tovább lehet göngyölíteni 2022-re vagy 2023-as adóév nyereségeinek csökkentésére. 2024-re nem vihető át a 2021-es veszteség.

Kis tételek

Ha egy ügyletből származó bevétel nem haladja meg a bruttó minimálbér 10%-át akkor azt az ügyletet nem kell leadózni. Ennek feltétele, hogy 1 napon 1 ilyen ügyletünk lehet. Továbbá, hogy éves szinten ezeknek az ügyleteknek az összege ne haladja meg a minimálbér összegét. 2021-ben ez 167400 forint.

A magánszemély a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmet és annak adóját az éves szja bevallásban (2021 évit, 2022. május 20-ig) vallja be, és az adót a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig fizeti be.

szerző: enkonyvelom.hu

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Arrow-up