fbpx

Vállalkozóvá válás 2020-ban

Vállalkozóvá válás 2020-ban

Gondolkoztál már azon, hogy kilépsz az alkalmazotti világból és egy új fejezetbe kezdesz? Ha már többször eszedbe jutott, hogy ideje lenne saját vállalkozásba kezdened. Ha sokszor érzed azt, hogy valamit tudnál jobban csinálni, de az alkalmazotti státuszod miatt nincs elég befolyásod. Ha érzed magadban a motivációt és az elszántságot, hogy végre a saját vállalkozásodat kezd el építeni. Akkor ne habozz és vágj bele!

Szeretnél egy gyorstalpalót, amiből a legfontosabb információkat megtudhatod? Olvasd el a teljes cikket, amiben számos kérdésedre választ adunk.

Én, mint egyéni vállalkozó? Hol kezdjem?

Az egyéni vállalkozás, mint vállalkozási forma nem véletlenül az egyik legnépszerűbb.

  • A vállalkozás indítás könnyű, gyors.
  • Nem jelent kiadást elindítani.
  • Egyszerű a megszüntetése
  • Egy cég alapításánál sokkal alacsonyabb költségekkel jár

Habár az egyéni vállalkozás egyszerű és nem jár nagy kiadásokkal, mielőtt belevágnál érdemes keresni egy profi szakembert és átbeszélni vele a fontosabb pontokat. Keress egy megbízható könyvelőt, hogy optimális feltételek mellet tud elkezdeni vállalkozásodat.

Mielőtt belekezdenél a vállalkozói létbe érdemes pár dolgot átgondolnod.

Habár egyéni vállalkozóként a saját főnököd lehetsz és teljes mértékben a saját szabályaid szerint működhetsz a felelősség korlátlanul téged terhel.

Ez nem csak a munkaidőre és a feladatok határidőre történő teljesítését jelenti. Egyéni vállalkozóként a fizetési kötelezettségeidért teljes vagyonoddal felelsz.

Ettől azonban nem kell félni viszont érdemes egyeztetni a könyvelőnkkel, a kötelezettségeinkről, illetve, hogy milyen következményekkel jár, ha elmulasztunk eleget tenni valamelyiknek.

Akkor sincs gond, ha később más vállalkozási formára szeretnél váltani, hiszen bármikor gond nélkül áttérhetsz céges működésre, hiszen az egyéni vállalkozás megszüntetése is egyszerű. Egy jó könyvelő ebben is tud segíteni.

Mennyibe fog ez nekem kerülni.

A vállalkozásod elindítása díj mentes és illetéket sem kell fizetned.

Amire érdemes odafigyelni, hogy vannak tevékenységi körök, amikhez erkölcsi bizonyítvány szükséges, de ez is ingyenesen lekérhető 4 alkalommal egy évben

A vállalkozás indítása díj- és illetékmentes. 

Ha vállalkozás indításban gondolkodsz bizonyára hallottál már a vállalkozói igazolványról. Ez régebben 10.000 forint volt, de 2020-tól már ez sincs. A vállalkozói igazolvány már nem kötelező.

Egyéni vállalkozó leszek. Mit kell tennem?

Több módszer is van arra, hogy elindítsd a vállalkozásodat. Akár te magad is elindíthatod személyesen és online formában is az ügyfélkapud segítségével, de ha profi könyvelőd van az ő segítségét is kérheted.

A vállalkozás indításához meg kell adnod a személyes adataidat, úgyhogy jó, ha már most előkészítesz bizonyos iratokat.

  • Valós e-mail cím (ez az ügyfélkapuhoz is kell)
  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • erkölcsi bizonyítvány
  • Bizonyos tevékenységeknél végzettséget igazoló dokumentumok
  • a tevékenységi kör(ök) ÖVTJ

Ha online szeretnéd intézni a dolgokat szükséged lesz ügyfélkapura. Ügyfélkaput amúgy is érdemes regisztrálni hiszen mamár szinte mindenhez kell. Ha ezzel megvagyunk akkor a Webes ügysegéd segítségével végig kell mennünk a lépéseken. Ezt a NAV oldaláról tudjuk letölteni.

Adózás? Hogyan, mit?

Fontos döntés, hogy milyen módon adózzunk a jövedelem után. Ennek eldöntéséhez számos tényezőt kell figyelembe venni, és érdemes hozzá a könyvelőnk segítségét kérned.

Választhatsz SZJA-t, átalányadózást, illetve Kata adózást is.

Ami adózásnál fontos kérdés, hogy ÁFA vagy ÁFA mentes adózást válasszunk.

 Érdemes alanyi adó mentességet választani, ha nem tervezünk nagyobb beruházást, illetve alacsony költségszint mellett fogunk várhatóan működni. Ebben a formában nincs áfa visszaigénylés. Itt az értékhatár évente 12 millió forint. Ha ezt átlépted akkor áfás számlázásra kell váltanod és áfabevallást kell csinálnod.

KATA?

Ebben a cikkben nem megyünk bele részletesen a KATA adózás rejtelmeibe. Viszont a legfontosabb információkat itt is összeszedtük.

KATA esetén havi fix összeget kell fizetned, ami 25,50 vagy 75 ezer forint. Ez sok mindent megkönnyít hiszen nem kell az adókkal és járulékokkal foglalkozni. Ezt a fix összeget mindenképp fizetned kell akkor is, ha nem volt bevételed az adott hónapban.

Minden kifizetett KATA hónap után 1 millió forintos bevételed lehet. Tehát ha egész évben KATÁs vagy akkor 12 millió forintot kereshetsz. A 12 millió forint feletti összeg esetén pedig 40%-os adót kell pluszba fizetni.

Kamarai Tagság

Ha vállalkozást indítasz kötelező a székhelyedhez tartozó kereskedelmi és iparkamarába regisztrálnod és befizetni az éves tagsági díjat, ami 5.000 forint.

Az egyéb információkat erről a kamara honlapján érdemes keresni.

 Összefoglalva

Az egyéni vállalkozói forma viszonylag egyszerű azonban mindenképp érdemes profi szakembert keresnünk, aki a vállalkozás megalapításában, folyamatos pénzügyi kérdésekben, esetleges problémákban bármikor a rendelkezésünkre áll. Cikkünkben nem tértünk ki minden részletre, számos olyan dolog van egy vállalkozás alapításánál, aminek még érdemes utána nézni.

Ha kérdésed van, vagy segítséget szeretnél keress minket bátran. Akár már a vállalkozásalapításban is segítünk, munkatársaink megtalálják a legjobb feltételeket számodra.

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Enkonyvelom_horizontal_logo_RGB_colorful_web

Barion

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

Arrow-up